Krema od limuna

Konačno subota veče! Nisam izašao do grada sigurno 10-ak dana. E zato večeras kafanica laganica. Razmišljam već šta ćemo jesti. Naravno prvo neko meze, pa onda nešto konkretno (poznajući ekipu uglavnom je to “lagani” roštilj,) i na kraju desert da zaokruži veče. Nakon toga se prebacujemo u lokal sa dobrom svirkom, pa dokle ko izdrži! Šaljem poruku u grupu i svi u roku od minuta odgovaraju, naravno pozitivno! Euforija je na vrhuncu, kao da smo tinejdžeri! Vreme je precizirano i krećem lagano da se spremam. Pravac pod tuš… U tom trenutku kao da sam pustio ledenu vodu, skačem i nemam pojma gde sam? Gledam oko sebe i prepoznajem svoju sobu, u krevetu sam, a na satu je 08:01h! E jbg, znao sam da je suviše lepo da bi bilo istinito! Nije meni zbog pića, više mi je zbog deserta! 😀 Ustajem i prepuštam se jutarnjoj rutini, doručak, pa kafa… Desert mi ne izlazi iz glave. Uz kafu i cigarete, razmišljam šta bi mogao da spremim… Ej, subota je veče, pa to mora da bude savršen desert! I tako posle još par cigareta setih se šta ću… Znate šta, hajdemo do kuhinje da Vam pokažem, garantujem da će Vam se svideti! 😀
Danas radimo brzo i organizovano. Pravićemo kremu od limuna koja je u stvari fil za tart od limuna. Pošto je subota, ugodićemo malo sebi i podići je na viši nivo. Ako ne gledate samo slike, već se trudite da čitate do kraja, videćete o čemu pričam. Sve se dešava u 10-ak minuta, tako da sve mora da nam je pri ruci. Kuva ćemo na pari, tako da pripremite odgovarajuću šerpu sa vodom i posudu u kojoj ćete mešati sastojke. Pripremite: 3 jaja plus 3 žumanca, 150g šećera, 1 kašiku limuna, 160ml soka od limuna, 140 g maslaca na sobnoj temp. i 125ml kiselog vrhnja.
Krenite od jaja i šećera i dobro ih umutite. Samo jako i snažno, i eto Vam fizičke aktivnosti za danas, bilo bi lepo da koristite obe ruke naizmenično 😀 čisto zbog definicije mišića.
Kada ste jjaja i šećer lepo umutili i počnu da dobijaju svetliju boju, dodajte, narendanu koricu i sok od limuna, pa nakon toga i maslac. E sada treba mešati još oko 5 minuta. Ako ste se umorili neka Vas zameni neko ko Vas je baš iznervirao danas, ako Vas je krenuo rad ruku onda nastavite do kraja!
I to je to, dobili smo gusti krem, koji još trebamo da procedimo kroz cediljku i umešamo sa kiselom pavlakom.
Uzmite najlepšu čašu koju imate (meni je nekako najbolja čaša za martini…) i na dno izmrvite kao podlogu što lepši keks koji imate. Ja sam se odlučio za pšenični Digestive, koji savršeno paše uz ovu kombinaciju. Napunite čaše kremom do 3/4 i stavite u frižider na dva sata da se ohladi.


Za još bolji efekat, napravićemo i slani karamel, kojim ćemo preliti kremu. Pripremite 60ml vode, 200g šećera, 160ml slatkog vrhnja, 40g maslaca i kašičicu morske soli. Izbacite sve iz kuhinje, opekotine od karamela su medju najtežim, pa zato budite jako oprezni. U posudu sa debelim dnom sipajte šećer i vodu i uključite na najjače.


Trudite se da ne mešate šećer, već samo protresite tiganj. Ovo je slika nakon par minuta, sada oprezno vrlo brzo ćete dobiti boju kao na sledećoj slici…


E sada oprez, kada ste dobili finu smeđu boju, sklonite tiganj sa vatre i umešajte slatko vrhnje (reakcija će biti burna, zato ponovo napominjem oprezno)! Odmah zatim dodajte i maslac pa so. Mešajte penjačom dok se maslac ne istopi.


I konačno, obrišite znoj sa čela i preručite karamel u staklenu teglu gde ga možete čuvati do 14 dana opušteno ili u neku posudu, ako ćete ga odmah koristiti. Ne znam zašto, ali svaki put se uzbudim, kada radim karamel! 😀


I nakon dva sata prelijte karamel preko kreme i… ma znate šta, uopšte mi nije žao što nisam izašao… Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.