Brancin iz rerne

Švedska mi je uvek bila zanimljiva država! Još od vremena kada sam pratio njihovu kinematografiju, a posebno Švedske akcione filmove! Uvek su bili nekako svet za sebe, hladni, disciplinovani, vredni… I sada se opet ponašaju drugačije od ostatka sveta. Oni su odabrali da tzv metodom stada ili krda kako god, reše novonastalu situaciju. Meni je samo krivo što nisu dali nama da pokušamo. Pa mi bi pokidali! Pokažite nam samo pravog čobanina i bićemo najbolje stado na svetu! Koliko treba: 10,20,50 godina? Nema problema, šta je to za nas, pa imamo sve vreme ovog sveta, mi bi revnosno odigrali svoju ulogu! Pa kako će to Šveđani da urade, nemaju oni iskustva kao mi! Ma `ajte molim Vas, pa to je narod koji mora da uvozi tuđe smeće, jer je sve svoje reciklirao, uvoze čak i drva, kao neće svoje šume da diraju… Opet je EU učinila nepravdu prema nama. Ma nema veze, kakva Švedska, ionako je kod njih (što bi rekli u onom filmu) “ladno, ali standard”! Idemo mi da brinemo o sebi, mora se nešto i jesti, neka njima stado, mi ćemo danas spremati jato… 😀
Danas ćemo kao pravi Šveđani da se hranimo zdravo! Imamo omanje jato riba, može i brancin, orada, skuša… I puno povrća i začinskih trava (jer stado se tako i hrani)!
Za početak iseckajte dijagonalno tikvice, izgledaće lepše, a i niste više amateri, naučili ste da je prezentacija bitna. Začinite ih solju i ostavite da puste vodu. Videćete kasnije zašto je to bitno.
Evo je i zvezda dana! Ribu fino očistite ili šarmirajte osoblje u ribarnici da uradi to umesto Vas. Posolite je i napunite stomak limunom i svežim začinskim biljem, peršunom, ruzmarinom, majčinom dušicom…


Tako napunjenu ribu, ređajte u posudu gde će se marinirati do pečenja. Na svaki red dodajte i dosta začinskog bilja, trebaće nam za kasnije.


Danas ne koristimo belo, travu smo totalno zapostavili! Zato je danas maksimalno iskoristite, kao da ste studenti na rock koncertu!


Sada prelazimo na bauštelu! Kao zidari, samo što umesto cigli i blokova, mi slažemo: tikvice koje su ispustile višak vode, pa sos neće biti razvodnjen, paradajz koji je u ovim mesecima fantastično plastičnog ukusa (malo suvog origana preko njega, donekle će poboljšati ukus) , pa drugi red dosta trava iz marinade, preko kojih će sokovi iz ribe tokom pečenja dobiti sasvim drugu dimenziju i na kraju zvezdu dana!


Nisam Vam rekao da izaberete lepu posudu za pečenje, pošto ćemo u njoj i poslužiti jelo. Ukrasite limunom i ovim “ukusnim” paradajzom i pospite krupnom solju i maslinovim uljem. Ako baš hoćete da se pravite važni zarežite ribu ukoso na par mesta, i dodajte maslaca! Ali oprezno sa tim to je već “food porn”!


Pošto ćemo uz ribu jesti i laganu salatu, a često niste sigurni kako da je začinite, evo predloga. U teglu stavite 3 dela ulja, jedan deo kiseline (sirće ili limun ili kombinacija) malo senfa, soli i bibera. Promućkajte i koristite kao preliv. Vremenom ćete pronaći svoju kombinaciju (manje senfa, više kiseline, bez bibera…)


Pecite na 200°C oko 20-ak minuta ili na 220°C ako imate veće komade ribe!


Poslužite uz klasiku kao što je krompir salata, dodajte još preliva, malo zelene salate sa mladim lukom… I ako ste pametni toć od pečenja nikako nemojte zaboraviti…


Nole obožava ribu! Ima jako lep akvarijum sa ribicama! 😀 Nije srećan zbog ovog jela, već zbog sledećeg koje sam mu obećao… Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.