Piletina sa ražnja

“Tata, klima mi se zub! Doći će mi Zubić Vila! 😀 Nisam mogao da čujem lepšu rečenicu za početak dana, i to od” ljubi je tata”!!! Čista, jednostavna i iskrena rečenica! Rečenica, koja istovremeno u sebi sadrži i problem i rešenje. Rečenica koju samo dete može da iznese na tako lagan i optimističan način! Definitivno nam ovih dana treba neka vila, bilo koja! Sve su one personifikacije nečeg lepšeg, boljeg i dobrog! E sad problem je samo kada će nam se ukazati! Znam, svi mi bi voleli odmah i sada, međutim ne ide to baš tako lako! Ili možda i ide? Jbg. ne znam šta bi Vam rekao. Znam samo da ih neću čekati! Eto probaću na dva načina da dođem do njih: prvi je da večeras kada deca bude legla, ubedim Jadranku da obuče kostim dobre vile… 😀(mada mislim da je to teško ostvarljiv način, ali bar se nadam…), a drugi i verovatniji način je da im spremim, lep može se i reći svečani ručak! I vile valjda moraju da jedu! U iščekivanju prvog, idem za svaki slučaj odmah na drugi!
Kako svečani ručak sa piletinom? Verovatno ste to pomislili? Polako, nemoj da ste nestrpljivi kao ja u iščekivanju večerašnjeg razgovora sa Jadrankom! Spremite vi lepo piletinu so ulje i začinjeni maslac (to Vam nisam rekao kako se pravi… Aj videću na sledećoj slici da objasnim).


Zadignite piletu kožicu (bez smeha, ne znam kako da objasnim drugačije😀) I lagano utrljajte začinjeni maslac (pakovanje maslaca izmešajte sa sitno seckanim začinskim biljem koje Vam je po volji… stavite u prozirnu foliju i umotajte kao kobasicu ili kao bombonu) zatim prestanite da se smejete. Vratite kožicu, posolite pile iznutra i spolja i malo premažite uljem.


Ja maksimalno koristim uslove koji su mi na raspolaganju pa sam rešio da piletinu ispečem na ražnju (vežbam za janjetinu uskoro…) Ako imate dvorište obavezno probajte ovako. Ako ne većina današnjih pećnica ima dodatak za mali ražanj, pa bolje i tako nego u nekom plehu. 180°C bi trebalo da bude ok.


Za ovaj jednostavan, ali ipak pomalo i svečani ručak treba nam i takav prilog. Isecite krompir na kriške, mrkvu na polovine, crni luk što sitnije, a pancetu na kockice recimo. Količinu odredite u zavisnosti za koliko osoba spremate.


Posložite sve fino u tepsiju dodajte dosta svinjske masti, pa pod sač ako ste srećnici kao ja, ili u rernu ispod piletine, čiji će sokovi od pečenja kapati po krompiru i dodatno ga obogatiti.


Ako do sada niste, onda ozbiljno razmišljate o nabavci sača. Za 30-40€ dobijate nezaboravna iskustva sa porodicom i prijateljima…


Malo ćemo pomoći piletini da bude sočna i ukusna. Napravite jedan ovakav buket od začinskog bilja, recimo ruzmarin, peršun i majčina dušica… S vremena na vreme umočite ga u ulje i premazujte piletinu. — with Tanja Gile Ivanovski.


Najveći deo posla je završen ostaje Vam samo da sednete, sipate sebi čašu vina ili piva i uživate!


Možda još jednu čašu…


Ma može još jedna, ionako ne vozite nigde…


Spremite i malo sveže salate, u slučaju da su vile veganke… Predivan dan danas u Dubrovniku, još kada bi mi se i veče tako završilo… 😀 Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.