Tunjevina iz konzerve

Sećam se kad sam kao klinac bio u karantinu (tada smo to zvali kazna) sedam dana! Jbg, u početku sam se ljutio i nije mi bilo svejedno. A onda sam našao zanimaciju! Razvalio sam tetris!!! Ta mala plastična konzola iz doba digitalne nevinosti, učinila je da zaboravim, zašto sam uopšte i bio kažnjen! Tako nekako bi možda trebali i sada da iskoristimo ovo vreme koje smo u kazni, pardon karantinu! Jednostavne i opuštajuće zanimacije koje ne opterećuju mozak. Jer, ako previše razmišljamo, onda nam se može desiti da počnemo da razmišljamo svojom glavom, a to baš i nije poželjno danas! Ali nekada sam bio klinac, pa je imao ko da razmišlja umesto mene, (a i Tetris je bio baš cool) kasnije sam otkrio da i moja glava zna ponešto. Na primer, ako Vas neko ubeđuje da je X=I-IX, nemojte kao ovca iz stada slepo verovati! Promenite ugao gledanja (za 180° probajte) možda i Vaša glava zna ponešto! 😀 Iskoristite ovu kaznu (opet ja, pardon karantin) da promenite ugao gledanja, jer uskoro će proći i ova Corona, pa će Vam biti žao što ste propustili idealnu priliku da poradite na sebi! Evo i za današnje jelo, neko bi rekao da su to obične konzerve (nadam se da niste potrošili sve zalihe istih😀) neke sitne ribice i malo jaja. Ja to ipak vidim malo lepše… Hajmo do kuhinje!
Auuuu, šta nam je sve potrebno danas! Samo Vam se čini, to su samo konzerve iz zaliha(tuna kukuruz, pelat) zatim malo jaja, tortilje, začini, brašno i papaline ili girice. Ništa specijalno, standardne zalihe.
Sada ćemo da spojimo sve te namirnice, da bi se posle malo poigrali sa njima. U jednu posudu dodajte oceđenu tunu i kukuruz i malo paradajz soka ili usitnjenog pelata kao i jaje da sve poveže. U drugu umutite jaja, a u treću uvaljajte girice u mešavinu brašna i aleve paprike kao ja (ili još bolje koristite kukuruzno brašno ako Vam je pri ruci) I to je to otprilike što se tiče pripreme, ne zaboravite da začinite po ukusu. Uključite i pećnicu na 200°C, trebaće nam za kasnije.
E sada se igramo! Blago nauljite hladan teflonski tiganj i krenite sa slaganjem. Obavezno pozovite klince da Vam pomognu, sigurno će biti kreativniji! U ovoj varijanti sam poređao girice u sredinu tiganj, a okolo dodao mešavinu tunjevine i kukuruza.


U ovoj su jaja u prvom planu sa giricama… Nema pravila, sve što izađe iz “Vaše glave” biće odlično… Stavite tiganj na šporet i zapecite par minuta sa donje strane. Nakon toga prebacite tiganj u rernu da bi se i gornja strana ispekla. Ostatak girica ispržite u dubokom ulju.


Iseckajte malo limuna, mladog luka, masline, cherry paradajz ako imate, može i običan i…


Kratko ispecite tortilje, posložite sve na nekoj lepoj velikoj dasci ili direktno u tiganju…


Neko bi rekao, ma to su obične konzerve…


Ovih dana smo bili i vredni. U stvari vredna je bila Milena Pinčević mi ostali smo jako lepo navijali! 😀 Posejala je nekoliko vrsta začinskog bilja da obogati naš vrt… Predivni dani u Dubrovniku… Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.