Špagete bolognese

Priznajte, sigurno ste ovih dana pored “silnih obaveza (kuća, posao, šetnja, vođenje dece na trening… 😀” našli malo vremena za sebe i razmišljali, recimo o promeni profesije. Onako bezveze, kakav bi Vaš život bio da radite nešto drugo? Ja sam trenutno veoma zadovoljan svojim poslom i što je jako bitno radim ono što volim! Ali setio sam se situacije od pre više godina. U štampariji gde sam radio, a koja je imala prelepo dvorište preko puta škole, gde smo često testirali svoje kulinarske sposobnosti, poveli smo razgovor na tu temu, naravno posle dosta hrane i par piva (čitaj množina: gajbe)! Na predlog mog paše Bojana, a zbog blizine škole i verovatno uticaja malopre pomenute “množine” došli smo do jednostavnog zaključka: bićemo učiteljica! 😀 Kako je divno biti učiteljica, odlično radno vreme i dugačak raspust su prelomili da odaberemo to zanimanje! Kako u tom trenutku nije bilo realno da postanemo učiteljice, rešili smo da u ovom životu naporno radimo, kako bi u sledećem bili nagrađeni poslom učiteljice! Međutim, par godina kasnije, moj Nole je krenuo u prvi razred, i odjednom sam izgubio volju da budem učiteljica! 😀 Od tada se učiteljicama obraćam sa Vi, jako ih poštujem i ne želim da budem u njihovoj koži! 😀 Možda posao koji trenutno radimo i nije tako loš, samo možda trebamo da se trudimo da ga unapredimo nekako… Tako Vam je i sa današnjim jelom. Svi rado jedemo i pravimo spagete bolognese, ali da li možemo i da ih unapredimo…
Za ovaj klasik trebaće nam, mleveno meso (1kg) 3 paradajza, dve mrkve i dva luka, par čenova belog luka, 1l pelata, 1dcl crnog vina, začini, špagete…


Odmah na početku jako bitan deo! Luk i mrkvu izrendajte što sitnije kako bi izvukli maksimum ukusa. Dinstajte 10-15 minuta na srednje jakoj vatri.


Nakon toga dodajemo meso i trudimo se da ga često mešamo narednih oko pola sata kako bi razbili grudvice i dobili što sitnije komadiće. Ovaj deo i nije toliko zahtevan koliko je dosadan, ali verujte isplati će se.


Nakon pola sata meso bi trebalo da počne da se karamelizuje i da se lepi za dno šerpe. E to na dnu je bogatstvo ukusa. Meseo ne sme da bude sivo, već da ima lepo boju od sada već prženja.


U ovom trenutku dodajte kašičicu paradajz pirea ako imate pri ruci, malo promešajte pa onda dodajte paradajz na kockice i vino, koji će zaustaviti prženje i pomoći da pokupite onu lepotu sa dna šerpe.


Posle par minuta dodajte i izblendirani pelat i malo vode tek da prekrije meso.


Smanjite na tihu vatru i narednih oko sat i po, pustite da se lagano krčka, povremeno mešajući. Ukoliko tečnost prebrzo isparava, slobodno dodajte koš malo vode. Začinite po ukusu i dodajte malo origana.


Na kraju bi Vaš trud trebao da se isplati. E da, sada dodajte i par kašika mleka koje će sosu dodati malo svilenkaste teksture (još jedan fensi izraz😀)


Ostaje još da lepo poslužite, obilno pospete parmezanom i natočite sebi čašu finog vina, zaslužili ste!


Ovo je moja bratanica Iva! Ona je danas napunila 5 godina i rešila da počasti mamu i tatu sa tačno toliko kiflica! E pa Ivka nek ti je Srećan rođendan!!! Ljubim te puno, i sačuvaj mi parče torte! 🎉🎊🎉 — with Marko Radomirovic.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.