Kroasani

Ode lagano još jedna rata od 15 dana! Ko bi rekao da je prošlo već mesec dana! Ona moja tetka iz Norveške, što mi javlja u poverenju informacije, trenutno je skoknula do Švedske! Uželela se espresa, a i kaže malo da prošeta! I tako ispijajući, toliko željeni produženi sa mlekom, slučajno je čula razgovor dve starije gospođe, iz koga je zaključila da je muž jedne od njih jako blizak sa komšijom, čija je prijateljica, kuma od batlera švedskog kralja. Dalje u razgovoru spomenuli su trenutnu situaciju, i tako je došla do neverovatne i strogo poverljive informacije, koju je švedski kralj dobio na sastanku svetskih vođa! Ako je verovati njenom poznavanju švedskog jezika, koji je učila u srednjoj školi, a koji je trenutno online usavršavala, saznala je da ove godine policijski čas po julijanskom kalendaru, pada sedam dana kasnije u trajanju od 84 sati!!! Konačno nešto i ta Evropa da uradi za nas! Hvala im puno na dodatnom vremenu, koje možemo provesti sa svojim porodicama! Sada još više volim Švedsku (čitaj Šveđanke)! I tetki se sviđa ta prelepa zemlja, jedino nije baš oduševljena kroasanom koji je dobila uz kafu. Ne brini se tetka, za ovako lepe vesti koje si nam donela, ja ću ti napraviti najlepše kroasane koje ćeš ikada jesti! Odoh ja do kuhinje da me ne čeka tetka…
Idemo lagano. Pripremite 1kg belog (brašna), jedno dragoceno pakovanje kvasca, 100ml ulja, 500ml vode, kašiku šećera, kašičicu soli. Probajte malo nutelle, samo da proverite da li je ok, pa je ostavite za kasnije, a od navedenih sastojaka napravite testo. E da, trebaće nam i 250-300g maslaca.


U polovinu brašna dodajte kvasac koji ste razmutili u malo tople vode i sa šećerom, promešajte pa zatim dodajte so, ulje i ostatak vode i brašna. Prebacite testo na ravnu površinu, setite se Jagodinke Simonović (koja mi uvek pomaže u ovom delu recepta) i mesite 5-10 minuta. Formirajte testo u loptu i lagano ga premažite uljem i ostavite na toplom mestu da udvostruči veličinu i fino naraste. Kako su mi ruke bile umazane od brašna, nisam slikao taj deo, već samo kako je testo naraslo! 😀


Na radnoj površini lagano razvucite testo u nazovi četvrtasti oblik i podelite ga na 16 delova.


E sada od tih 16 delova formirajte 16 loptica približno iste veličine.


Svaku od tih loptica razvucite na otprilike 20-25cm prečnika. Baš je fin recept toliko brojeva da može da se ubaci kao zadatak za prijemni iz matematike.


Maslac, (za koji sam na početku trebao reći da ubacite u zamrzivač) narendajte na svaki deo testa, pa ređajte jedan na drugi! Tako postižemo da nam se testo prilikom pečenja lepo lista.


I posle 10-ak minuta dobijate nešto što liči na pokušaj torte! Ne brinite, biće to ok, uzmite oklagiju, pritisnite testo do polovine na par mesta, okrenite ga za 90°,pa ponovo pritisnite. Sada lagano krenite da oklagijom razvlačite testo.


Ako ste bili dobri sa geometrijskim oblicima u školi, trebalo bi da dobijete krug prečnika 60cm i debljine oko 0.5cm.


Sekač za pizzu je odličan za deljenje testa na 16 delova! Na širi deo trougla koji ste dobili stavite nutelle po želji (ja sam je se baš uželeo) i krenite da rolate ka sredini, pazeći da ne iscuri punjenje.


Prebacite kroasane na pleh (obavezno stavite papir za pečenje), pokrijte ih krpom i ostavite 15-ak minuta, taman dok se pećnica zagreje na 200°C. Pre pečenja ih premažite umućenim jajetom. 20 minuta biće sasvim dovoljno da budu gotovi.


Koliko god se trudio da verujem u to da veličina nije bitna, ovoga puta priznajem da nisam u pravu! 😀 Dobićete 2×8=16 prelepih veeeeelikih kroasana!


Tetka, nadam se da ćeš od sada još više uživati u produženom espresu! Ja sigurno uživam u Dubrovačkom suncu ovih dana! Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

Leave a Reply