Gulaš od plodova mora

Sutra počinje letnje računanje policijskog časa! Ne brinite, ne morate da pomerate kazaljke sata, uradiće to neko umesto Vas! Dobar znak, znači da nam lagano dolazi leto, pa logično krajnje je vreme da razmišljamo o moru i letovanju! 😀 Nema nazad, vidim da se uskoro sve vraća polako u “normalu” pa tako i sezona godišnjih odmora! Ako već niste do sada rezervisali svoje mesto na nekoj letnjoj turističko destinaciji, požurite zaslužili ste odmor posle svega! Ako Vas budu prijatelji u čudu gledali, Vi im samo objasnite kako virus (bar tako kaže većina stručnjaka) ne opstaje na visokim temperatura tako da Vi u stvari idete kao recimo u banju na lečenje, a ne na uživanje na nekoj od prelepih plaža! 😀 Biće Vam obezbeđeni uslovi da poštujete sve mere socijalnog distanciranja (evo na primer mi u restoranu već pravimo stolove 2×2 metra) 😀 Samo dođite! P. S. Ovaj post sadrži plasiranje proizvoda i nastao je kao želja autora da se priključi pokretu #nemorabakšišsamosepojavite 😀 Ako ste još neodlučni, spremiću ću Vam i jedno fino morsko jelo, samo se priključite i Vi ovom pokretu!
Spremamo plodove mora u finom sosu. Za količinu od 0.5kg dagnji, kozica… potrebno je isto toliko pelata (volim pelat da koristim, daje mi nekako puniji i lepši ukus u sosu) dve glavice luka 2-3 mrkve, masline, par inćuna, beli luk i začini.


Ništa bez dobre baze, tako da za početak dinstajte lagano 10-15 minuta luk i mrkvu.


Nakon toga krećemo da slažemo ukuse. Dodajte 4-5 fileta inćuna, i šaku maslina (pola cele, a pola bez koštica) ja ih baš volim pa sam se opustio i dodao malo više 😀 i 2 čena sitno seckanog belog luka. Dinstajte par minuta. Inćuni će se brzo istopiti i ustvari oni kao i masline nam služe više kao začin.


Zatim dodajemo plodove mora. Pošto ih uglavnom kupujemo smrznute, ne morate ih odmrzavati. Kako se budu lagano kuvale puštaće svoj sok koji će obogatiti sos. Ne žurite, kada se tečnost izbistri i otprilike ukuva do pola, dodajte pelat.


Kako su i masline i inćuni i plodovi mora slani, postoji šansa da nećete morati uopšte da solite jelo, ali za svaki slučaj probajte. Kada god dodajete pelat, obavezno ubacite i kašičicu šećera. Pomaže da se “izbalansira” kiselina paradajza. 😀 Opet malo fensi izraza. Pola sata na laganoj vatri biće sasvim dovoljno.


Izaberite neku finu dasku za posluživanje, kao prilog poslužite recimo palentu i uživajte… Adio, prijatno i dobar tek!


#nemorabakšišsamosepojavite — with Ognjen Gio Radomirović.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.