Mušule – Dagnje

“Stoj, dalje nećeš moći!” E sad, kada bi mogli kao u filmu, da platimo putarinu i nastavimo dalje, bilo bi super! Međutim, ove godine je malo drugačije, i odlazak na more će za većinu ostati samo pusta želja! Ni kod moje bande nije bolja situacija, planirali smo bar mesec dana da uživamo zajedno i da maksimalno iskoristimo sve što nam leto pruža! Kao i većinu planova, pomeramo i ovaj za neko iduće bolje i normalnije leto. Ipak, nije sve ni tako loše. Ognjen je upisao gimnaziju, Maša kreće u prvi razred, a Nole… Ma Nole je kralj, trebaju mu samo papuče i šorts, a on će već naći neku vodu da uživa! Uostalom, ovo je idealna prilika da malo bolje upoznamo okruženje i krajeve u kojem živimo, a ustvari ih jako malo poznajemo! Garantujem da u krugu od samo 50-100km, postoje mesta koje nismo obišli, a koja nam mogu pružiti fenomenalan provod i zabavu, pa i kupanje u aqua parkovima, jezerima, rekama… Bitno je da se samo malo pomerimo iz realnosti, makar i na vikend, da malo dopunimo baterije, pa nazad u novo normalno, ili novo nenormalno, zavisi od perspektive. Ja ću pokušati narednih dana da spremam lagana, jednostavna jela koja smo uglavnom jeli na raznim morskim destinacijama. Za početak iz Dubrovnika nam stižu čuvene Stonske mušule… Eto Vas! 😀
Većini je kada pomisli na plodove mora i na razne morske specijalitete, prva reakcija “U pa to je skupo!” Ne mora tako da bude. Recimo, kilogram mušula (dagnji) košta oko 2€, tako da za malo novca možemo stvarno da priuštimo sebi da uživamo u ovim predivnim školjkama. Potrebno nam je oko 3kg mušula, dosta belog luka, 1dcl maslinovog ulja, 2dcl belog vina, oko 100g prezli i malo peršuna.


Najteži deo, odnosno najduži je čišćenje mušula. Bitno je da iz svake školjke nožem izvadimo tzv bradu, i da očistimo spoljašnjost što bolje od nečistoća. Takođe, svaku školjku koja je otvorena, bez razmišljanja bacite.


Pripremite posudu koja je bar za trećinu veća od količine mušula koje spremate, i na maslinovom ulju propržite lagano beli luk.


Ostala priprema je laka i brza (5-7min.) ubacite oprane i očišćene mušule, poklopite i protresite šerpu!


Nakon par minuta, kada školjke krenu da se otvaraju dodajte belo vino i prezle, ponovo poklopite i protresite. Nikako nemojte da solite, jer će mušule pustiti slane vode koja će sa vinom, uljem i prezlama napraviti fenomenalan toć za umakanje. 😀


Ako spremate za ekipu, poslužite jednostavno u velikoj posudi, i spremite ubrus sa strane… 😀


Ako ipak spremate za nekog posebnog, onda se malo potrudite… Adio, prijatno i dobar tek! 🍷


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.