Burgundji-Saganaki

Naleteo sam pre neki dan na jedan status na FB-u, koji me je baš nasmejao, a kaže:”Ponoviću jednu mudrost koju mi je baba rekla pred smrt! Kada si u govnima do guše, najbitnije je da kolena ne klecnu!“ 😀 Ne znam baš da li su došla do guše, ali imam osećaj da su tu negde između pupka i grudi! Da se razumemo, zadnjih 30-ak godina nekako plivamo, ali ove je baš zajebano, i ne znam kada ćemo već jednom izaći na suvo. A da bi konačno dotakli čvrsto tlo, moramo da nastavimo da se borimo! Za početak, hajde da ojačamo kolena! Znamo da je kalcijum veliki prijatelj zglobova i kostiju, pa da krenemo od njega! Obožavam mleko sireve i uopšte mlečne proizvode, pa ih ovih dana tamanim u velikim količinama. A da bi spojili lepo i korisno, spremaćemo jedno Grčko jelo, jer se definitivno ove godine nećemo na njihovom prelepom moru osolitu, pa bar da se ukusima i mirisima ovog jela podsetimo kako nam je bilo lepo. Za današnji recept koristim puno feta sira, bogatog kalcijumom, a koji nam je preko potreban. Još ako možete da nabavite pravi Grčki feta sir od ovčijeg mleka eto nam i dodatne doze! P. S. Čuvajte Vaša kolena, trebaće nam više nego ikada… Eto Vas!
Sećam se da kada smo naručivali ovo jelo, tražili Burgunđi, mada sam naleteo i na par drugih naziva. Uostalom bitno je da nabavite kvalitetan feta sir i paradajz, po mogućstvu od neke bake sa pijace za koji znate da je pravi domaći (što je malo teže ovih dana)!
Ovo jelo mi se sviđa i zato što nema nekih preciznih mera kada su količine u pitanju. Ja ću zbog potrebe za kalcijumom da koristim više feta sira.
Originalno se pravi u malim keramičkim posudicama, ali kako ja spremam uglavnom za ekipu koristiću malo veću posudu. Dno prekrijte maslinovim uljem za početak.
Volim da na jednoj strani posude paradajz bude prvi sloj, a na drugoj feta.
Drugi sloj je kontra od prvog. Pospite origano i maslinovim uljem.
Prepečeno hleb odlično ide uz ovo lagano jelo, pa u posudi i izmešajte po kašičicu crvene paprike, ljute paprike i malo belog luka.
Premažite svaki komad hleba i prepecite u tiganju.
Treba da dobijete finu hrskavu koricu i lepu boju.
Poslužite uz malo salate i zažmurite i eto Vas na nekoj finoj terasi uz more…
U Dubrovniku je ovih dana prelepo, toplo i konačno malo življe! Izgleda da je i u Pančevu veselo… Adio, prijatno i dobar tek!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.