Pečena krilca

Ukoliko želimo da budemo zdravi, poznato je da pored kvalitetne ishrane, moramo i fizički da budemo aktivni i da vežbamo kada god smo u prilici. Trenutno nažalost postoje određena ograničenja, kada su u pitanju teretane i javna igrališta, uz koja se ne osećamo baš prijatno i koja nam ubijaju želju za aktivnošću. Zato sam u zadnje vreme počeo da obraćam pažnju na jedan mišić koji nam pomaže i da ostanemo zdravi u glavi. U pitanju je Musculus risorius, ili mišić smeha! 😀 Dovoljno je da pogledate neku komediju, odete sa prijateljima na kafu, odigrate neku igricu sa decom… Bilo šta što Vas usrećuje. Ne morate da čekate da primetite promene na Vašem telu, kao kod klasičnog treniranja, mišić smeha reaguje trenutno i odmah se bolje osećate. Meni se on često aktivira na neku hranu. Recimo, pre neki dan sam pomislio na pečena krilca, pa sam ceo dan proveo vežbajući Musculus risorius, sve dok ih nisam spremio… 😀
Kao i kod treniranja i ovde nam je bitna dobra organizacija. Iako deluje da ima puno sastojaka, priprema je u stvari vrlo jednostavna. Par kilograma krilaca(u mom slučaju 3kg), 1 limun po kilogramu krilaca, 100g svežeg naribanog đumbira, glavica luka, par čenova belog luka, tabasko sos, ljuta tucana paprika, so, biber, grančice ruzmarina i majčine dušice, med. I to je to otprilike😀
Ja recimo krilcima odseče vrh, čisto da bude praktičnije za jesti. Što se tiče začina pustite mašti na volju. Šta god volite dodajte, možete samo da poboljšate ukus.
Iseckajte sve sastojke, dodajte malo ulja i sve dobro promešajte u plehu u kojem ćete peći i prekrijte alu folijom . Ako možete da sačekate, ostavite par sati u frižideru da se marinira, ako možete baš da sačekate ostavite preko noći, ali ako Vam Musculus risorius baš igra, onda odmah u rernu na 180°C, nekih 35-40min.
Nakon tog vremena, trebalo bi da budu skuvana i mekana na dodir, ali i dalje bela, kao da im očajnički treba solarijum ili morsko sunce! 😀
Vratite ih u “solarijum” na još 15-20 min da dobiju malo boje.
Krilca izvadite iz pleha, a ova “divota” koja je ostala iza njih poslužiće nam za brzinski fenomenalan sos. Prvo obavezno odlijte sav višak masnoće, zatim izvadite grančice začinskog bilja i iscedite kriške limuna.
Prebacite u blender i dodajte istu količinu kečapa. Verujte mi dobićete sos koji ćete, ako Vam preostane koristiti i za druga jela.
Okupite društvo, poslužite sos, a od priloga nekako se najbolje slaže pivo! I pazite na Musculus risorius, možda se ukoči od silnog vežbanja! 
Nole je još mali da ide u teretanu da trenira razne bicepse i tricepse! Ali zato mislim da je prvak Pančeva u vežbanju Musculus risorius! 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.