Svadbarski kupus sa suvim mesom

Hvala Bogu, završi se i ovo polugodište!😀 Ne zna se kome je bilo teže, deci, profesorima ili roditeljima! Ja ipak stajem na stranu klinaca. Koliko god se folirali da “ne vole” školu, na kraju su ipak priznali da je mnogo bolje da idu na nastavu, nego ove online učionice ili kako ih već zovu. Pre svega mislim na druženje, odlazak i dolazak iz škole i sve ono između časova, čega će se kasnije sa osmehom sećati. Socijalizacija je nešto što se dešava u tom uzrastu, borba za mesto u ekipi, drugarstva koja ostaju za ceo život, prve simpatije… Teško se takve stvari mogu kasnije nadoknaditi. Za nas starije to i nije problem, ako do sada nismo našli svoje mesto pod suncem, teško da ćemo ikada. Ali ipak verujem u današnje klince, u njihovu maštu, u njihovu snalažljivost, otvorenost, pa i u njihovu tvrdoglavost i drčnost, u sve te osobine koje nas kod njih ponekad nerviraju, a koje će im dobro doći da zaborave ovu godinu i da krenu normalno dalje. Mi našu decu nismo ni pitali za prosek na polugodištu, što se nas tiče oni su 5,00!!! A dok se i mi ne vratimo u normalu, ostaje nam da utehu tražimo u hrani! 😀 Idealno je doba godine… 😀
Svadbarski kupus ili svadbarac je za mene baš zanimljivo jelo, iz razloga što sam primetio da u njemu nekako više uživaju žene! 😀 Ili su samo žene u mom bližem okruženju takve… 😀 Kažu da za dobar svadbarac treba pet vrsta mesa, moguće da su u pravu, ali kada Vam se baš jede i kada u frižideru imate samo komad dimljenog mesa, verujte mi tada može da bude najbolji.
Dokle god Tupperware ne bude predstavio zemljani sač, ja ću koristiti stari dobri iz Zlakuse! 😀 Za početak ga dobro namažite mašću, onako baš dobro.
Dno obložite listovima kiselog kupusa po mogućstvu od rođaka sa sela! 😀
Manje glavice kupusa isecite na četvrtine, a veće ako imate kao ja, na šestine, sa presekom na gore. Bitno je, zato što u te preseke sipamo par kašika masti koju smo prethodno otopili u šerpici zajedno sa alevom paprikom (ja sam dodao i malo dimljene tucane paprike… 😀)
U sredinu ušuškajte neki komad dimljenog mesa, kolenicu ili butkicu, a u mom slučaju više barenu nego dimljenu😀 i pospite sa sitno seckanim prazilukom, crnim i belim lukom.
Još jedan red kupusa, pa zalivanje mašću, pa opet kombinacija luka. Zatvaramo sa listovima kupusa i pospemo alevom paprikom.
Ako mislite da niste stavili dovoljno masti, sada je pravi trenutak da ispravite grešku i dodate još par kašika!😀 Nalijte vodom, skoro do vrha i nikako ne solite. Slanoća kupusa je sasvim dovoljna.
Ubacite u rernu na 200°C dok ne baci ključ, a zatim smanjite na 120-130°C i tako jedno desetak sati… 😀 Najbolje preko noći. Ja sam se malo uspavao pa se ovaj krčkao skoro 13 sati! Da Vam ne bi pokvario iznenađenje, neću objaviti fotku kako je ispao. Definitivno morate da probate sami da napravite!!! 👍
Ogi je nestrpljiv, već je krenuo da traži svoje mesto pod suncem… 👍🥰👍

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.