Pljeskavice od tunjevine

Od kako je krenula izolacija imam utisak da samo mislimo o svojim problemima i kako ćemo sve ovo pregurati. A šta je sa decom, da li obraćamo malo više pažnje na njih ili mislimo da oni ne shvataju šta se događa? Ja mislim da oni i te kako kapiraju, vide sigurno da stvari nisu baš normalne. Evo na primer moji klinci, Ogi, Nole i Maša (u narodu poznatija kao “ljubi je tata”) su na moje prijatno iznenađenje, dosta ozbiljno shvatili situaciju (ukoliko moraju da izađu napolje, nose masku i rukavice, u stanu su prilično mirni, čak su smislili i tajni znak upozorenja ukoliko Jadranka krene da ulazi u sobu, a oni su recimo za kompom ili slično! 😀 To nam je i prilika na koju se stalno žalimo da ne stižemo da se posvetimo deci, zbog posla, obaveza i ko zna kojih još izgovora. Sticajem okolnosti pošto ne mogu da igram npr. društvene igre sa njima ili nešto slično, svako veče bar razgovaramo. Eto na primer sinoć smo vodili malo “ozbiljniji razgovor” gde sam im napomenuo da su već veliki, da moraju da slušaju mamu i da o svemu možemo da se dogovaramo (jedino oko čega nema diskusije je da ne smeju da se drogiraju i da mi dovedu zeta u kuću… 😀). Maša je još mala, pa sa njom razgovaram ovih dana o ishrani i koliko je važno da jede što više povrća, kako bi bila lepa i pametna devojčica. Trenutno joj objašnjavam kako je beli luk izuzetno zdrav i da mora svaki dan da ga jede, ali mi nešto i ne veruje (nema veze za svaki slučaj sam spremio majicu za nju sa natpisom “Momci stop – Tata ujeda!) 😀 Teme za razgovor i igru su neiscrpne, pa bi bilo lepo da maksimalno iskoristimo svaki trenutak da im se posvetimo. Nema izgovora. Danas ih recimo zamolite da sami spreme klopu, osećaće se korisno, a Vi ponosno. Zato oblačite kecelje, a ja ću Vam pokazati pravi recept za njih!
Danas radimo jednostavan i brz recept, taman po meri klinaca. Pljeskavice od tune i kukuruza i pire krompir kao prilog. Jedino što Vi možete da uradite je da iseckate luk, ostalo mogu sami. Organizujte sve da im bude na dohvat ruke i krenite.
U jednu posudu ubacite kuvani krompir, malo mleka, jedno žumance i maslac (ja koristim maslac sa začinskim biljem koji sam pravim, nije teško obkasniću narednih dana). U drugu posudu otvorite konzerve tune i kukuruza (maloj deci objasnite da oprezno otvaraju konzerve da se ne bi isekli, u stvari bolje objasnite starijoj deci, oni su čini mi se smotaniji (izvini Ogi😀)). Dodajte dva jaja i može belance od koje Vam je ostalo od pirea, luk i prezle da sve povežu. Malo limunovog soka dodaće još jedan nivo ukusa (novi izraz, zapišite) 😀
Preostaje samo da završite pire krompir i da ispečete pljeskavice. Od smese formirajte kuglice i lagano ih dlanovima oblikujte. Biće malo neuredno i neće baš svaka imati lep oblik, ali bar će Vam biti veselo i zanimljivo sa klincima!


Na kraju im organizujte takmičenje ko će lepše da aranžira jelo. Nagradite ih čokoladom ili nekim sokom, a Vi se počastite čašom vina. Treba da budete opušteni kada budete sređivali haos u kuhinji.
A Vi za sebe i za svoju bolju ili lepšu polovinu možete posebno servirati (verujte mi isplati će Vam se kasnije večeras 😀) . Večerajte zajedno sa decom uz ugašen TV.
Da li više volite majske ili junske trešnje? Ja ove godine željno iščekujem majske… Još samo ako ih možemo brati bez maski… Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.