Peka-Sač

I polako dan za danom, prođe već 15 dana! Odlično, prvu ratu sam otplatio, i po mojoj računici ostale su još dve (proverena informacija, javila mi tetka iz Norveške, koja ima Kumu u Moskvi, a čija komšinica ima dete koje ide u treći razred sa sinom visokog zvaničnika u vladi, pa je preko njegove dadilje dobila tu vest 😀! Ja inače ne verujem nešto previše medijima, ali u tetku imam poverenja, a kao što znate tetke su zakon! Dakle, da vidimo ostalo je još 2×15 dana, plus minus dan (zbog korekcije kamate) i ako primenimo jednostavan algoritam dolazimo do računice da je to 01 maj koji ove godine pada u petak!!! Pa da li je moglo bolje! Imamo dovoljno vremena da se smislimo šta ćemo spremati za najradosniji nehrišćanski praznik! Ja sam se odlučio, spremaću peku tj. sač! Iako nismo svi te sreće da imamo lepo dvorište kao moj prijatelj Nikola Ambrus, sa ozidanim roštiljem, poslužiće bilo koji otvoreni prostor. Odoh u komin da Vam pokažem kako da spremite fantastičnu peku, a Vi me pratite, ili zapišite pa se za otprilike 2×15 dana pokažite pred prijateljima! Krećemo!
Ovo je izuzetno komplikovan recept. Da bi peka bila odlična, potrebna su čak četiri sastojka: meso, krompir, krupna morska so i ulje! Što se tiče mesa, možete koristiti šta god volite (uz ograničenje da komadi moraju da budu prošarani masnoćom) Ja sam izabrao dobitnu kombinaciju: janjetina i teletina!


Malo juneće plećke, malo rebara, malo paufleka, a od janjetine butić, takođe rebra, i komad plećke. Sipajte ulje u tepsiju, meso narežite na krupne komade i utrljajte krupnu so. Rasporedite ravnomerno tako da strana sa kostima bude okrenuta ka gore. Ova količina je opušteno za 10-ak gladnih osoba. Vi računajte 0.5 kg svežeg mesa po čoveku i nema greške.


E sad u ovom trenutku, bar što se ekipe za koju ja spremam tiče, dolazi do lagane rasprave između Aleksandar Marinkovic i njegovog kuma Saleta, koji ga ubeđuje da mu ovo više liči na krompir paprikaš nego na peku! To se obično rešava tako što jedan od njih ode po novu gajbu piva, da se smire strasti! Vi se ne obazirite na to već krupno narežite krompir, i stavite ga taman toliko da prekrije meso (da ne bi ste dobili krompir paprikaš😀)


E da, pre nego što krenete sa pripremom mesa, zapalite malo drva ili ćumura. (vrlo bitan detalj, inače ništa od peke)


Pola ugljena ostavite ispod tronožca na koji stavljate tepsiju, a polovinu ostavite sa strane. Nisam Vam rekao: krompir ni u kom slučaju ne začinjavate. Videćete posle zašto.


Stavite peku na tepsiju i prekrijte je drugom polovinom ugljena. Malo dalje od peke uvek imajte spremno još ugljena za posipanje. Ostavite ovako oko 45 minuta, taman da popijete i Vi pivo jer je upravo stigla nova gajba.


E sada da nisam popio pivo, posle 45 minuta imali biste sliku na kojoj se vidi da je krompir dobio finu zlatnu boju. Izvadite meso sa dna tepsije i stavite ga na vrh. Logično, krompir će sada biti na dnu i bukvalno će se kupati u začinjenim sokovima od mesa. E zato krompir ne solimo. Poklopite, pa posle otprilike 35-40 minuta ponovo otvorite i dobijate ovu sliku. Okrenite meso da bi i sa druge strane dobilo lepu boju.


I nakon još 35-40 minuta i još jedne gajbe piva, konačno možete da sednete za sto i dokažete da ipak niste spremili paprikaš, već nešto mnogo lepše i ukusnije!


Peka je jelo koje je najlepše kada se jede u društvu i kada se deli! Pored kvalitetnih domaćih životinja, koje ste koristili za peku, da bi ste imali kompletan ugođaj, pobrinite se da i divlje životinje budu zastupljene, recimo Jelen, Lav… I srećan Vam praznik!!! 😀


Ovo je najbolja buregdžinica u Pančevu! Oni su jedni od “krivaca” što moj Nole ima par kilograma viška! Taman kada sam mislio da će Nole uspeti da skine taj višak, oni su me preduhitrili!!! Kapa dole i svaka čast na ideji. Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.