Jagnjeća čorba

Danas sam se baš smorio! Iako se trudim da ne čitam dnevne vesti, volim da pogledam bar šta se dešava u IT & MOB sektoru (više zbog mog Ognjena, koji hoće da upiše takav smer u srednjoj školi, pa da vidim kolike su im plate, isplati li se ili da se lepo drži nekog zanata😀) Kad naleti na vest: Svetska Zdravstvena Organizacija je dala preporuku da se što više igraju igrice i pokrenula pokret #PlayApartTogether!!! Tačno mi je pozlilo. Sad su našli to da izjave. Gde su bili pre 30-ak godina, kada smo braća i ja dobili Spectrum ZX128! Da li smo mi mogli se igramo na njemu zbog zdravlja kad smo hteli? Naravno da nismo, po ceo dan smo morali da igramo fudbal, košarku, a uveče žmurke, pa tek onda za comp! Kome je uveče bilo do igrica? Premoreni i iscrpljeni od “nezdravog” igranja samo bi se tresnuli u krevet! Ne vredi, baš sam se potresao, moram da idem da skuvam nešto da se smirim. Ali šta? Pada mi na pamet dobra čorbica, jedino ona može da mi pruži utehu! Oblačite kecelje i pravac kuhinja!
Pošto mi je ostalo mesa od peke, ja ću spremati janjeću čorbu. Pripremite meso, malo luka, mrkve, celera, paradajza, paprike i peršuna. Spremam malo veću količinu, a Vi prilagodite namirnice broju osoba za koje spremate. Jaje i pavlaka nam trebaju za kraj.
Isecite na krupne komade povrće(osim šargarepe, ona nam treba za kasnije) dodajte meso i nalijte vodom. Koliko vode? Što više vode, slabiji ukus će biti. Ja sam stavio na 4kg mesa 8 litara vode. Posolite i dodajte bibera u zrnu. Uključite na najjače i pustite da provri.
Kada je fino proključalo, vreme je da “openite” (novi izraz😀) tj da skinete penu sa čorbe. Nakon toga smanjite vatru na lagano i ostavite ostavite da se kuva minimum 2 sata, a i više u zavisnosti od količine koju spremate. Sad Vam preostaje da poslušajte savet SZO i da krenete sa igricama. Šta bi ste drugo radili, a uostalom zdravlje je najvažnije.


I nakon 3.5 sati na laganoj vatri vreme je da procedite čorbu.


Meso izdvojite sa strane i iseckajte ga na sitne kockice kao i šargarepu.


U šerpu dodajte šargarepu i kratko je prodinstajte na malo ulja. Dodajte par kašika brašna, kratko promešajte i sipajte tečnost. Nakon pola sata možete skloniti čorbu i ostaviti je da malo odmori, taman dok vi napravite legir i postavite sto za ručak. Za legir znate: promešajte čašu pavlake i jedno žumance i stavite sa strane da svako sipa po želji.


Ukapirali ste sigurno da mi opet nedostaje jedna fotka! Ovoga puta nisam kriv, zaigrao sam se igrica, a zdravlje je ipak kao što smo rekli najvažnije! Poslužite u finom tanjiru, dodajte malo legira (ja volim i malo limuna) pospite peršunom i uživajte!


Psssst! Nemojte još da im javite za odluku SZO! Neka se malo izmore bolje će da ručaju! Adio, prijatno i dobar tek!


You may also like...

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.