Svinjski kotleti

Prvi roštilj sam spremio negde pred kraj šestog razreda! Prvi maj, sunčano vreme (kasnije je naravno pala kiša, kao po običaju) vikendica kod kuma, i mi balavci, uzbuđeni što po prvi put samostalno idemo na prvomajski uranak! U to vreme, većina je imala kod kuće bar dva puna zamrzivača sandučara sa mesom, tako da smo se dogovorili da svako ponese po par pakovanja. Međutim, kao “iskusne” roštiljdžije, većina nas je donela zamrznuti meso, i to uglavnom krmenadle i šnicle, jer jbg. to je najkvalitetniji deo! Uglavnom, nakon par sati igre “vatre i leda” kao iz Game of Thrones, uspeo sam da ispečem i poslednji komad, pa smo seli da ručamo! Nakon prvog zalogaja, setio sam se opanaka deda Radojka, i pitao se da li i oni imaju sličnu teksturu kao i ta krmenadla! 😀 Vremenom sam se izveštio, i već sledeće godine, jeli smo pristojan roštilj. Od tada sam uveo pravilo da ako ja spremam klopu, ja i kupujem meso, da ne bi bilo “ostalo mi malo u zamrzivaču, pa da se ne baci”! Dugo sam vukao i strah od šnicli i krmenadli, tako da su ćevapi i kobaje bile siguran izbor! Danas mi je svinjski kotlet jedno od omiljenih delova mesa za spremanje, bilo na roštilju ili u tiganju. Uostalom, pokazaću Vam, oblačite kecelje (dosta ste odmarali) i pravac kuhinja!Spremaćemo kotlete u finom sosu sa pečurkama, a kao prilog da malo promenimo, biće boranija. Kupite lepe krmenadle, obavezno sa kostima, jer na taj način meso ostaje sočnije i nekako slađe. Kada ih spremate na roštilju, potrudite se da ostanu blago rozikasti u sredini i kod kostiju, u suprotnom setićete se i Vi Vašeg dede! 😀Meso začinite i pospite brašnom sa jedne strane, i kratko zapecite.Za to vreme u kipuću vodu ubacite boraniju. Posle par minuta je izvadite i prebacite u posudu sa hladnom vodom, kako se ne bi prekuvala i kako bi zadržala lepu zelenu boju.Kada izvadite meso, ostaje Vam ova divota (mada možda i ne izgleda baš privlačno) od sokova i masnoće koje su kotleti pustili. U ovoj fazi možete i prodinstati malo luka, ali ja sam ovoga puta preskočio taj deo.Sveže pečurke su odličan izbor, ali ja sam danas otišao “level up” i koristio sušene vrganje! Prethodno sam ih na 10-ak minuta potopio u vrelu vodu, pa zatim iseckao. Dovoljno je samo 30-ak grama za fenomenalan ukus.Sada je vreme da dodamo neutralnu pavlaku, kašiku senfa i pečurke.Promešamo, vratimo kotlete i nalijemo sa malo tečnosti od vrganja. Na laganoj vatri spremamo dok se sos fino ne zgusne, ne više od 10-15 minuta.Za to vreme na maslinovom ulju kratko prodinstamo sitno seckan beli luk (par čenova slobodno).Dodamo boraniju i praktično je samo podgrejemo. I da kombinacija sa belim lukom je odlična.Pa i nije ta krmenadla bauk kakvim se čini…Polako se vraćamo u formu i sagorevamo višak kalorija, koje smo vredno sakupili u prethodna dva meseca!😀 Adio, prijatno i dobar tek!You may also like...

8 Responses

  1. Antalya haber ajansı. Son dakika haberleri.

  2. Neal Zorzi says:

    Super strona

  3. Uygun fiyat ve yüksek performanslı limitsiz reseller hosting

  4. I recently came across an amazing blog post that really impressed me. The writer’s clear and concise writing style made it easy to follow and understand the content. The post was well-researched and provided insightful information on the topic at hand.

  5. Tanıtım Yazısı ve backlink satın al

  6. Akupunktur 3000 Yıllık Çin Tedavisi Ağrı, Zayıflama , Bağımlılık, Bağışıklık, İştah, Kilo kontolü, yaşam kalitesini arttırma.

  7. seo çalışması nasıl yapılır

  8. web sitesi kurma ücreti

Leave a Reply

Your email address will not be published.