Kolač sa jabukama i suvim voćem

Lagano subotnje veče, idila, svako od ukućana zagledan u svoj mali ili veliki ekran, nema svađe, prava uživancija. Odjednom Nole moju zablenutost u ekran, prekida pitanjem “Oče, šta gledaš?” (Ako niste znali Nole je jedno jako fino i kulturno dete, pa mu je i oslovljavanje roditelja i starijih uopšte baš na nivou!) 😃 Ništa pametno, kažem ja, twitter! A, odigrao si tiket!😃 (kako sam promrmljao, dobro me je i čuo) Pa jesi li ubo nešto? Eeee, nisam sine ništa ubo odavno! Nešto me neće u zadnje vreme, da li je zbog retrogradnog Merkura ili ko zna čega… Hahahahaha, napad smeha Gospođe J, od kojeg joj je ispao telefon, prekida ozbiljan otac-sin razgovor. Šta se ti smeješ, umesto da mi daš neki savet, neku dojavu kada je najbolje da “odigram tiket” ti mi još staješ na muku! Više mi se ni ne igra. Nole dobacuje, čuo sam da Mbape ulazi u formu, odigraj na PSG! Sad se već svi smejemo… 😃 Ma samo da ne padnem na PMS, mislim se ja… Na kraju sam odigrao siguricu, pogađate, otišao sam u kuhinju… 😃
Ovaj kolač sam počeo da pravim iz nužde pre par godina posle Božića, gledajući kako da iskoristim ogromne količine suvog voća, jabuka i oraha koji su neizostavni dekor praznika. Našao sam recept na netu, malo ga prilagodio i dobio kolač koji sada pravim više puta mesečno, a može da prođe i kao posna varijanta. Da ne dužim, potrebno nam je: 5 jabuka, 250g brašna, 250g raznog suvog voća, 50g suvog grožđa (po želji natopljeno u rumu) 250g oraha, 200g šećera, kesicama praška za pecivo, kašičica kakaa, kašičica cimeta.
Jabuke oljuštimo i izrendamo, u jednu posudu sipamo krupno seckane orahe i suvo voće, kao i cimet, a u drugu pomešamo brašno, prašak za pecivo i kakao.
U posudu sa orasima dodamo prvo jabuke, promešamo, pa dodamo sadržaj posude sa brašnom i sve sjedinimo. Smesa treba da bude vlažna odnosno “pacasta” 😃 pravougaoni kalup namaže o sa malo ulja i brašna, da kolač lakše izvadimo.
Smesu preručimo lagano u kalup i bez puno pritiskanja je poravnamo. Peče se sat i po vremena na 160°C.
Izvadimo iz kalupa i ostavimo da se ohladi 20-ak minuta. Prijatno…
Sinoć nam je bio drugar Marko, pa smo rešili da pravimo krofne. Pripremili smo se kao da snimamo za 24 Kitchen…
A završili… 😃💖😃

You may also like...

1 Response

  1. wao awesome..the kids so fun

Leave a Reply

Your email address will not be published.